BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, May 28, 2011

cousin ku d risik :)

beshnya dpt jumpa2 cousin.. miss all of u so much.. hari ni big day for kakak aina.. yeah2 kakak aina kena risik by her long time Bf.. insyallah tahun ni ada majlis d adakan hehehe..
majlis td berjalan lancar ..amin amin amin..
musim cuti sekolah..bnyk majlis kawin2 d ada kan.. 
tp sandihh jugak la.. sa kana tanya2 bila mo kawin wakakaka.. soalan standart buat diri koo inii..
hahhaaa..
well.. sabar ja la.. wakakkaa.. hope i will meet my prince charming one day.. the one who keep his promise and make me trust him.. coz i had enough of many promise that never come true.. 
sa mo bahagia tenang dunia dn akhirat and hope i will meet my true Love 
everyone say "amin" with me.. hehehheee..

ni d antara gambar yg sempat d ambil :) ..


me and my cousin..

its me! yatie cgoo xD ..

my hensomecousin andan@dan ..
my lovely cousin yg kena risik..hehe







cousin kawin :)



hahahahaa.. cousin sa kawin.. dan inilah kali pertama sa jumpa dia!!! wkakakakaa..
wlpn kejap jak me n mom p.. tp mama happy dpt jumpa adik-beradik (^_^).. 
wlpun adik-beradik mama da yg muslim dan ada yg non-muslim.. but we still have strong relationship..
besok pun nak mem'bz kan diri coz da org dtg meminang kakak spupu sa.. huhuhu excited!

that girl is my 1st cousin.. 

(^_^)


my lovly cousin..still single .. :p ..

fire in da holee... xD ..






my uncle ..my mom cayang.. and the one and only me ;) ya.. looking cubby  =_='


Wednesday, May 25, 2011

Rasa ini..


Rindu tp diam..

ingin tau tapi tidak tau..

bertanya.. tapi dalam hati..

senyum tapi sedih..

ketawa tapi menagis..

hati tapi kosong..

hidup tapi sunyi..







hari-hari yg sama.. jumpa malam tungu siang.. lari-lari cari bintang..bintang hilang dalam gelap..bulan suram tiada teman..tungu2..
tiada juga..
lewat bangun lagi ..
hari-hari yg sama.. duduk tepi tingkap.. berterbangan burung hinggap di tepi tingkap..ingin sentuh tapi x dpt.. 
terbang jau.. pandang hingga lepas dr pandangan.. berfikir..
dia akn kembali??
sahabat.. kamu gembirakah? ingatkah masa2 lalu?
rindu kamu ^^..
rindu semua yg mengembirakan.. 






katakanlah..
sejak kecil memandang cermin..cermin retak..
jalan tunduk2.. sedangkan yg lain mendongak..
yg pasti tiada yg memandang.. ah ..tidak apa..
aku bukan siapa2..kamu semua cantik.. kamu semua bijak..
sahabat-sahabat yg di hadapan..
kamu apa kabar hari ini?

masi lagi di sini.. 
tngn digenggam..semakin lama genggamannya hampir2 lepas..
bukankan dia pernah ada di sini dulu?
makin jau..
jalan2 ini penuh dgn kaca..
pijak..pijak.. sakit.. 
tp itulah laluannya..





Hujan..
Berlari ke hujan.. senyum..lambai..ketawa..menjerit..
dia tipu..menipu dalam hujan..
itu bukan hujan..
itu air mata..
...








rasa ini.. 
sakit..

mahu saja.. pergi..

but..


Allah say wait...











Wednesday, May 18, 2011

stay or...... Run..

This time gonna be dffrnt?
no.
its just the same like before.
This is not Love?
no.
This is pain..
im the reason?blame me?
no.
if this is the 1st time..yes.. but.. im been trough this MANY time..

ini takkan kemana melainkan saya sakit balik..
dan terus sakittttttttt..

Go.... you should run..


Tuesday, May 10, 2011

MAKEOVER - Make-up for dinner or event make-up ..

Assalammualaikum n wassupp?? kali ni sa mo buat makeover for my big sister.. dia baru jak selamat melahirkan puteri yg comel named Nur Faiqah (^_^) hampir 1 bulan da.. heyy.. who say mama cant be hot?? thats why they say it "Hot mama".. but beauty for her husben punn..
Di sini sa sesuaikan dengan Tudung Shawl.. makeup ni membuatkan muka kita lg manis.. Not too dark n heavy.. here some pic i take without Photoshop.. (coz i dont have the software lol..)







BEFORE





AFTER

AFTER


BEFORE AND AFTER MAKEOVER


Selamat Mencubaaa (^_^)v





Monday, May 9, 2011

deactivated my Facebook Acc

sorry to my friend n family..tak ble usik-usik kamu g buat masa ne..
miss my FB game xD ..

Trouble..

Trouble..

if only someone understand me..huh!..
maybe..
sa patut skali skala out g jalan2.. mamam Kfc ..pizza or whatever.. (padahal makin gemok!) T_T..
alone.. alone..zZzZZzzz..
nasib da gak budak silat abg ipar n sis kak sya spend whole week d umah kami..
bulan ni diaorg da pertandingan silat peringkat daerah2.. siuk.. sekolah rendah g suda wakil daerah..
diorang g sini..da gak penghibur hati..ketawa2..best kalau da budak2..ceria! hahaha.. ^^
last night diaorang mintak ajar english n karangan .. da la tunjuk cikit2..
baru kejap sa jalan maciam maciam da diaorg tulis.. hahahahaha!!! jajal ..nakal..

1 holiday i family go picnic hahaha.. >.<

 ni dia pengaruh FACEBOOK dikalangan budak sk.rendah..hahaha.. 1st line ok g.. last2 abg dia g kacau.. mcm2 dia tulis.. patutlah time sa cheak mati2 dia tapuk buku dia sambil ketawa..

Saturday, May 7, 2011

cgoo..

And in the day, everything's complex, 
There's nothing simple, when I'm not around you..
are you happy?..


when i'm not around you anymore..
you have nothing to miss ..
are you happy?..


its lonely but its more hurt 
when u never understand what im feeling..
do im happy..?




im broken..
n u cant fix me..



Tuesday, May 3, 2011

Cara pakai tudung shawl (asas) yg paling mudah (~_^)v ..

Assalammualaikum dan Hii semuaa .. harap semua baik-baik saja..
kali ni sa mo post mengenai tudung.. yup.. cara pakai tudung shawl yg popular skrg ni..
tujuan kita memakai tudung ialah utk menutup aurat..
sudah tentu niat kita memakai tudung untuk menutup aurat bukan?
cuma yg tidak berapa bestnya bila tudung yg kita beli itu agak jarang/nipis.. so elok kita pakai tudung dalam/inner dan jngn lah terlalu ketat sangat okaii ^^ hehe..
sebenarnya sa suka pakai tudung bawal hehe.. tp pemakai tudung smua da taw cara memakainya kannn..
jadi baru-baru ni kak ipar sa da jual tudung shawl ni.. da la berberapa jenis.. so sa try la pakai hehe..
tp macam x berapa padan la.. baru cuba kan..sa blm biasa lagi..
di sini sa da gambar berberapa keping pic time saya cuba pakai tudung jenis ni.. beli dari kakak ipar.. kak ijah..harap dapat membantu mereka yg baru nak cuba tudung jenis ni.. hehe..
teruskan tutup aurat ok!! good luck.. v(^_^)v.


1. Pakai inner ..pastu shawl ,sebelah kanan lebih panjang dari kiri..
2. bahagian kiri (pendek) masukkan ke dlm inner bwa dagu..
3. bahagian kanan(panjang) bawa pusing ke kiri..
4.pusing naik ke atas..



5.bawa ke belakang kepala..kalau nak pin pun boleh.. 
6.Bawah hujung kain ke bawah..
7.masukkan ke dalam inner bwa dagu..
8. kemaskan..letakkan pin bhgian yg mudah terbuka.. dan pastikan iya menutup aurat anda ^^..


sama juga dengan ini.. :).. try other shwal dgn cara yg sama.. atau pelbagaikan .. ble guna inner yg berbeza utk hasil yg berlainan..




boleh longgarkan bahagian lapisan kedua.. pelbagaikan gaya mengikut keselesaan dan pastikan iya tutup aurat ..


..V(^_^)V...





Thursday, April 21, 2011

Al-Quran Menjawab Keluhan Manusia



Manusia Bertanya : Kenapa aku diuji?
Al-Quran Menjawab :
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? (Lihat Surah Al-Ankabuut : 2).
“Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta”. (Lihat Surah Al-Ankabuut : 3)
Manusia Bertanya : Kenapa aku tidak diuji sahaja dengan perkara-perkara yang baik?

Al-Quran Menjawab :
“…boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”. (Lihat Surah Al-Baqarah : 216)
Manusia Bertanya : Kenapa aku diberi ujian seberat ini?
Al-Quran Menjawab :
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya……….” (Lihat Surah Al-Baqarah : 286)
Manusia Bertanya : Bolehkah aku kecewa?
Al-Quran Menjawab :
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman”. (Lihat Surah Ali Imraan : 139)
Manusia Bertanya : Bolehkah aku berputus asa ?
Al-Quran Menjawab :
“…dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir”. (Lihat Surah Yusuf : 87)
Manusia Bertanya : Bagaimana cara menghadapi ujian hidup ini?
Al-Quran Menjawab :
“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung”. (Lihat Surah Ali Imraan : 200)
“Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”. (Lihat Surah Al-Baqarah : 45)
Manusia Bertanya : Bagaimana menguatkan hatiku?
Al-Quran Menjawab :
“….Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan melainkan Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal…….” (Lihat Surah At-Taubah : 129)
Manusia Bertanya : Apa yang ku dapat dari semua ujian ini?
Al-Quran Menjawab :
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka……….” (Lihat Surah At-Taubah : 111)
Wallahualam..


share it (^_^) ..

Friday, April 15, 2011

19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadits (ISLAM)

 
1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang salehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang saleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takut akan Allah .Dan orang yang takut akan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah saw di dalam syurga);

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.

6. Surga itu di bawah telapak kaki ibu;

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah surga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga. Masuklah dari mana saja pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama dia taat kepada suaminya serta menjaga salat dan puasanya

12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam surga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
 
 

Thursday, April 14, 2011

Bersyukur..

lama x gansau d blog..
my big" sis bb sa uda selamat brsalin Syukur Alhamdulillah..baby girl..Faiqah d beri nama.. means yg baik.. (^^,)

mcm2 benda berlaku..dari pekara kecil sampai la pekara besar..
gempa bumi..tsunami bencana alam berlaku sana sini tp yg hairan bin ajaibnya sana sini
manusia masi sibuk buat bencana.. saling memfitnah..keji.. gara2 berebut kuasa pangkat dan nama..
Allah maha penyayang..selalu bagi chan2 sama manusia kiri kanan depan belakang bencana alam..
kita yg in the middle suda kana bagi peringatan paling jelas..
bilang urang sabah "Tarangg taaarangggg" ..
saya..aku..dia..kamu..mereka..kita..semua.. mari sama2 merenungi..saling ingat mengingati..
syukur alhamdulillah.. Allah masih bg kita kesempatan kita memperbaiki diri.. hargai..

pada yg sdg berpesbuk..game..Etc.. jom solat..
ajak sekali yg tersayang solat wlpun dia marah2 ..tido..men game atau merajok.. (^_~) ..
sbb itu tanda kita sayang sangat2 sama dia..

biar dia marah.. hehe mamm!..mamm!

Wednesday, February 9, 2011

forgiveness..

Im sorry ..

Im sorry..

Im sorry..

if  im hurting anyone :(

selalu sa x pasti keputusan yg sa buat..apa y pasti ..perlu berusaha mahu memulihkan iya seperti biasa dan terbaik utk org di sekeliling wlpun kadang2 mmg menduga kesabaran ,dan wlpn kita telah buat yg terbaik dan termampu kita pasti tidak dapat memuaskan hati semua pihak ..hey..tp itu la kehidupan..
kesabaran itu umpama kepala pada badan..tampa kepala maka membusuk la badan..begitu seadanya kesabaran..tampa kesabaran maka semakin buruk la keadaan..
happiness make me alive..seeing saddness make me sick..
so ppl around me..please be Happy so i can breath easly..
please..










Tuesday, January 18, 2011

deep from my heart :)

sa syg smua kwn2 sa. sa syg smua family sa (^_^) .. wlpn kadang2/selalu sa kna bising,marah.. sa tau kenapa.. sa minta maaf sbb asangal dn maaf kalau saya ada sakit kan hati sesiapa  :).. kamu kenal gak kan sa hehehe..
doakan saya..doakan saya... doakan sayaa.. temui kegembiraan, kbhagiaan..sa +sihat..+ceria..sa jd ank y baik..better person than before..

doakan sa berada di jalan ..pilihan..haluan yang betul..

walaupun......... ...............

:).. biar la...


love this lyric.. theres something about it..
and only me and God know well..




x japan -endless rain


I'm walking in the rain, 
though everything seems to be hurting me for some reason. 
There is only nothing. 
Just kill me now ... as I roam forever. 
Until I can forget your love.

To me sleep is a confusing, narcotic 
that only quiets the beating heart. 
All my love seems to flow from my body like a heart felt memory. 
I keep my love for you to myself. 

*Endless rain, fall on my heart In this wounded soul. 
Let me forget, all of the hate, all of the sadness, 

Days of joy, days of sadness slowly pass me by. 
As I try to hold you, you are vanishing before me. 
You're just an illusion. 
When I am awake, my tears have dried in the sands of sleep. 
I'm a rose blooming in the desert. 

It's a dream, I'm in love with you. 
Hold me warmly in your arms. 
I awake from my dream
I can't find my way without you

The dream is over. 
I can no longer hear the voice of your gentle words. 
Floating off tear stained walls. 
So awakening in the morning, I'll move into my dreams ...
until I can forget your love. 

repeat * 

Endless rain, fall on my heart, in this wounded soul. 
Let me forget, all of the hate, all of the sadness. 
Endless rain, let me stay a memory in your heart. 
Let me take in your tears, take in your memories. 



cute kan? (^_~) .. my new bracelet collection..

Friday, January 7, 2011

The no idea post..me..my cat and my nephew

 Hujung minggu ne..i wanna post something..but dont have any idea.. so inilah post dia bila saya takder idea..
harap jangan boring  ^_^..huhuhuhu(kalau boring sila buat2 tak boring)

1st story..

sa da kucing..nama dia toby..selalu lepak di bilik sya.. tp kadang2.. muka dia ni mengingatkan saya kepada berberapa character.. sila kenal pasti..dia lebih mirip kepada siapa...


singa???

garfield???


OR



PINK panther????




my little nephew..playing RYL.. he in darjah 2 . he play it since tadika hahaha..
actually tu spec sya y dia pakai..saja..(agar nampak pro).. then i take it back.. :)
want play Dota with his aunty? hahaha!
p/s : siapa yang nak beli RYLpirate server set.. PM ME OK! ..bleh runding harga  :)..hahaha peace (~_^)v



Wednesday, January 5, 2011

bird bored post..

adadaaa.. burinknya ni ari.. batuk2 jak smpi sakit kepala..
and the worst thing is im gonna post something so so bored..

a little bird.......

YES..

its a little bird

i found a little bird.. (actually my nephew saw it 1st) ..
and now i dont knw what im gonna do with it.. he is so small..he is still wet when the 1st time i saw him..
and i afraid my cat gonna eat him..bosannya..ZzZzz.. dan kenapa time2 boshan ne kepala sa sakit??
tambahan anak buah ku yg banyak soalan..

along:  aunty...
me   :  aaa?
along: dia mo mati kaitu?
along: mo taru dimana ni..nt mama dia tidak nampak..
along: dia kesian kannnn..
along: dia mo mati kann..
along: dia mo mati kann..
along: diaaa..
me   : ya ....yaaa.. yaa..

Saksi menunjukkan mangsa yg ditemui..

Little bird..



tiba2 terpandang kearah rumah jiran sebelah..kucing cubaan suicide..
sekian .. post yg membosankan...
bla bla bla...



update
- anak burung mati keesokkan hari.. =_= ..

Monday, January 3, 2011

wake up call..!!

i dont know how im feeling right now..
but i know Allah give me something that make me strong than before..
miss to not to miss..bermaksud.. kui pisang itu sadap..haha.. nda la..
rindu untuk tidak merindui..tp pernakah terlepas dari rasa itu?

kenangan silam..zaman kanak2..sahabat lama..kucing kesayangan yg telah R.I.P..org yg jau dari mata..
dan tentu terasa ingin kembali ke saat itu..ulangi semuanya..perbaiki semuanya..
dan syg sekali..kenyataannya.. iya tidak akan berlaku..
kerana dengan apa yg dilalui itulah kita belajar erti ..menghargai.. menyayangi.. menghormati..menginsafi..mempelajari..merindui.. dan jangan asyik menyesali tetapi perbaiki apa yang ada yang paling dekat dengan anda..kita..kamu..saya.. semua.. iaitu..diri kita sendiri..
sebelum inginkan yang terbaik.. berikan yang terbaik utk diri sendiri dulu..mulakan dengan niat..nawaitu..


Allah ada utk tpt memohon..mengingatkan saya kata-kata ini.. kita berdoa..kita mendapat untung sedangkan Allah tidak rugi walau sedikit pun kalau kita tidak berdoa utknya.. ertinya.. kita yg perlukan-Nya..bukan Allah yg perlukan kita.betapa kecilkan diri kita? tetapi betapa besarnya ego kita..?

diri sya sendri pun tidak terlepas dari itu..
dan diri ini mmg tidak sempurna,tidak terlepas dari kesilapan..
banyak hati yg saya sakiti..dan akhirnya sendiri yg disakiti..
hati jadi penat.... mau rehat yg panjang kali ni..
dan saya berdoa ada yang memahami..dan menyokong diri ini..

back to reality..

wake me up!!! hahaha eya la tu...



Saturday, January 1, 2011

cooking? ya ..jom masak..

lots of vegetable..mango..tomato..sabah local vege..tempe ..taufu..etc..
hari ni sa memasak plak hehe.. betapa berhamburnya kitchen bila org bujang masuk.. yg penting siap masak kan..bapa dtg p dapur tnya nak masak apa pumpkin tu..belum pun sya jwb..dia da bagi jawapan..

Dad : masak apa tu?
me   : emm...
Dad : k ..buat sup ok.. letak ni.. letak..tu.. pastu mcm tu.. ok..
me   : oh....... ok..

bapa ku yg comel ^_^ ..haha
finish product..sambal tempe(request by kak bb) harap makan bnyk2 okai ^_^..

pumpkin soup..my style..(dad request actually)

back off vegetable hater! :p
p/s: i love eat ulam... :) ..ulam is soooo hensem..nyum2..